środa, 18 maja 2016

Golonka indycza z estragonem

Hej! 
Dziś z cyklu "domowe obiady" przygotujemy bardzo tani obiad, który zarazem jest dobrą alternatywą dla wieprzowej wersji golonki. Cebula i estragon to dobre połączenie smakowe, które wraz z mięsem drobiowym wyśmienicie się komponuje. Golonkę przygotować można stosunkowo szybko i jest bardzo fajną odskocznią od codziennych obiadów. Polecam :)
Dla 5 osób
Czas przygotowania: godzina + marynowanie na noc

Składniki:
5 golonek indyczych
Estragon suszony
Łyżka miodu
Sól himalajska
Pieprz świeżo mielony
5 obranych cebul
Papryka słodka mielona
Cukier

Dodatki: ziemniaki z wody, fasolka szparagowa, surówka z czerwonej kapusty.

Przygotowanie:

1/ Umyte golonka nacieramy solą, pieprzem, miodem i estragonem. Mieszamy z posiekaną w piórka cebulą i odstawiamy na noc do lodówki pod przykryciem.
2/ Zamarynowane golonka oddzielamy od cebuli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - dusimy golonka zanurzone do połowy w wodzie przez 40 minut. W połowie czasu przewracamy.
3/ Cebulę zesmażamy z odrobiną papryki, soli i cukru na koniec lekko zagęszczając wodą z mąką.
4/ Uduszoną golonkę wyjmujemy z wody i pieczemy 10 minut w 200 stopniach. 
5/ Podajemy golonkę na duszonej cebulce z dodatkami. SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz