poniedziałek, 16 maja 2016

Jakie jedzenie pasuje do piwa?

Witajcie :),
Temat dość zaniedbany, a wręcz niemal nietknięty. Piwo ciągle kojarzy się z meczem bądź grillem i w wielu wyobrażeniach nie widzimy go jako szlachetny trunek.
Tak jak wino już zyskało osobne karty w restauracjach, dopasowane do szczepów dania, tak piwo jest wciąż nie doceniane.
Piwna rewolucja już na dobre zagościła w Polsce więc można spokojnie wybierać w wielu stylach piwnych. Dziś już świat nie kończy się na Tyskim, Żywcu czy Carlsbergu, dzięki kreatywnemu wykorzystaniu słodu, różnych odmian chmielu i dodatków niesłodowych otrzymujemy uznawane na całym świecie style piwne.

Piwo może być tak samo jak wino: wytrawne, półwytrawne, pełne w smaku czy też nawet oleiste. Cierpkość wina wynika z tanin, natomiast  w piwie odpowiada za nią ilość alfa-kwasów z chmielu oraz stopień odfermentowania piwa.

Przysłowiowego browarka ze względu na style ocenia specjalne jury jak np. http://www.pspd.org.pl/catpages/sedziowie-pspd i na podstawie zgodności stylu, koloru, piany, nasycenia, smaku i aromatu ocenia je.

Polska słynie z dwóch diametralnie różnych stylów piwnych. Pierwszy to porter bałtycki o dużej zawartości alkoholu który znany jest ze swojej smolistej konsystencji, mrocznej barwy i smaku czekolady, kawy czy też śliwek. Drugi styl to Grodziskie które posiada ok. 3 % alk. ma nuty wędzone i pszeniczne oraz duże wysycenie.

Pijąc szlachetne piwo i chcąc coś zjeść czy po prostu przekąsić musimy zapomnieć np. o chipsach. Ich sztuczny i nachalny smak zepsuje smak każdego dobrego piwa. Ze względu na style mogę polecić następujące przekąski czy posiłki do piwa:

Stout, dark lager, koźlak i porter bałtycki: Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa: http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html

Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki

Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser.

Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos.


Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone, zapiekanki, naleśniki z syropem klonowym, sery francuskie, grzanki z ostrą pastą, strogonow.


Black IPA: Żeberka w miodzie i musztardzie, żeberka po szanghajsku, dorsz lub flądra smażona, sery angielskie i francuskie, smażony ser, pajda ze smalcem,

Pszeniczne: Grillowany boczek, smażone jajko, białe kiełbaski,

Belgijskie: Dania rybne, warzywa z woka lub blanszowane, lody waniliowe, krewetki tygrysie

Barley Wine: Polędwica wołowa, orzechy nerkowca, gofry, fistaszki

Bitter: Fasolka po bretońsku, gołąbki w sosie pomidorowym, jagnięcina, smażone jajka, kiełbaski

Jeśli nie macie dostępu do dobrze zaopatrzonych sklepów piwnych, istnieją w internecie sklepy wysyłkowe. Jeżeli interesujecie się kuchnią lub lubicie wypić dobre piwo, to warto zainteresować się Polską rewolucją :). 

Obecnie niektóre gastropuby używają nawet poszczególnych składników piwa do komponowania dań. W zakładce "sosy" znajdziecie też przepis na sos na bazie piwa american pale ale. Zapraszam do zapoznania się z tematem i życzę smacznych degustacji. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz