piątek, 13 maja 2016

Miętowa kaczka z patelni

Hej!, jeśli spodobała Wam się kaczka i jej smak a zawsze odpycha Was to że trzeba długo ją robić a do tego angażować piekarnik, to od dziś możecie skorzystać ze swoich patelni :). Przepis jest na nogę z kaczki a marynata Was zaskoczy :) Mięta, młody czosnek i imbir to doskonałe połączenie które rzuci inne spojrzenie smakowe na kaczkę. Zamiast surówki będzie mango, pomarańcz i kolendra a delikatna kasza bulgur idealnie się wkomponuje. Zapraszam!

Dla 2 osób
Czas przygotowania:35-40 minut

Składniki:
2 małe! nogi z kaczki 
kawałek imbiru
mięta suszona
młody czosnek 3 ząbki
sól himalajska 
olej rzepakowy

Dodatki: salsa z mango, pomarańczy i kolendry + młode korzonki pietruszki + sos pomarańczowy + kasza bulgur

Przygotowanie:
1/ Umytą kaczkę nacinamy, nacieramy solą, przetartym czosnkiem, imbirem i suszoną miętą, dodajemy trochę oleju u energicznie wcieramy wszystko po czym odstawiamy na noc do lodówki pod przykryciem.
2/ Rozgrzewamy olej na małej energii / gazie i smażymy delikatnie  kaczkę od spodu 10-15 minut i od skóry 15-20 minut.
3/ W między czasie przygotowujemy kaszę bulgur oraz kroimy mango. Pół pomarańczy miksujemy blenderem - odlewamy sok a resztę mieszamy z pokrojonym mango i kolendrą. Sok lekko dosładzamy i zagęszczamy sok mąką ziemniaczaną. Korzonki pietruszki chwilę gotujemy na parze.
4/ Odsączamy kaczkę z patelni i podajemy z dodatkami. SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz