środa, 4 maja 2016

Szparagi z patelni

Witajcie, sezonowe smakowanie zaczynamy od szparagów. Bierzemy zielone bo ładniej wyglądają i nie trzeba ich całych obierać :). Szparagi są bardzo niskokaloryczne, lekkostrawne, pełne kwasu foliowego, rutyny oraz aminokwasów: glutationu i asparaginy. Warzywo to więc świetnie działa na układ moczowy jak również równowagę hormonalną. Dzięki fitoestrogenom wpływają również na zwiększenie testosteronu u mężczyzn. Polecam obsmażanie szparagów głównie ze względu na pyszną chrupiącą główkę szparaga, można też dodać np. pieprz biały i wtedy uwydatnia to ich smak. Zapraszam do przepisu.

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

5 szparagów zielonych
Masło 
Oliwa z oliwek
Sól himalajska
Pieprz biały

Opcjonalne dodatki: Makaron nadziewany pietruszkową ricottą, sos na bazie koziego mleka, jadalna ziemia z prażonych pistacji, ksylitolu i estragonu oraz czerwona cebula z morwą białą

Przygotowanie:

1/ Szparagi obieramy gdzieś do połowy od stwardniałej końcówki którą przycinamy. Gotujemy pionowo 2 minuty, odsączamy z wody.
2/ Przesmażamy ok 5 minut na patelni z oliwą z oliwek i masłem dodanym przy końcu obsmażania. W czasie obsmażania solimy i dodajemy pieprzu.
3/ Odsączamy z tłuszczu i układamy na talerzu wraz z wybranymi dodatkami. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz