poniedziałek, 6 czerwca 2016

Sałatka jaśminowa z dressingiem LICZI

Płatki jaśminu to bardzo smaczny dodatek, nie tylko do zielonej herbaty :). W czasie popołudniowego spacerku warto zerwać kilka gałązek i urozmaicić sobie kuchnię. Dziś użyjemy ich w sałatce, która będzie łączyć smaki sera blue, owoców i sałaty. Zapraszam do wypróbowania :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
4 wypestkowane liczi z puszki
3 łyżki zalewy z puszki od liczi
2 łyżki oleju rzepakowego 
ostudzony napar z zielonej herbaty 100ml
2 obrane i wypestkowane morele
6 winogron
porcja sera typu blue 80-100g
płatki jaśminu
płatki żurawinowe 
morwa biała suszona
2 listki sałaty

Przygotowanie:
1/ Sałatę tniemy w podlużne paski, układamy na środku talerza w kształcie gniazda,
2/ Morele szatkujemy i kładziemy 3 kulki na sałatę, na kulki układamy morwę.
3/ Posypujemy żurawiną, a następnie polewamy dookoła dressingiem (miksujemy olej, zalewę, herbatę i liczi)
4/ Wydrążamy kulkownikiem winogrona i układamy na przemian z kostkami sera blue.
5/ Posypujemy wszystko płatkami jaśminu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz