środa, 8 czerwca 2016

Zupa MŁODZIANKA

Końcówka wiosny to moment w którym, możemy się pokusić o pokaźny zestaw młodych warzyw. To co najbardziej kusi by ich użyć, to fakt że ich smak jest delikatny i subtelny. Musimy pamiętać o tym skąd kupujemy warzywa, często lepiej wyszukać targowe stoisko gdzie oferują warzywa od małych dostawców,  często prywatnych. Prostota tej zupy to jej największa zaleta, możemy ją podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do wypróbowania!

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
1 młody seler (z liśćmi)
1 pęczek młodej marchwi (bez liści)
2 młode korzenie pietruszki (z liśćmi)
1 pęczek botwinki (cały)
garść świeżej melisy
mały pęczek młodej rzodkiewki
3 duże ząbki młodego czosnku
Świeżo mielony pieprz
Sól himalajska
Śmietanka kremówka 100 ml


Przygotowanie:

1/ Umyte warzywa i zioła kroimy na małe kawałki, zalewamy podwójną ilością wody w stosunku do ich objętości. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
2/ Doprawiamy solą, pieprzem i kremówką. Mieszamy i nalewamy do talerzy lub schładzamy. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz