niedziela, 21 sierpnia 2016

Cytrynowa pasta z dorsza z czerwonym pieprzem

Nasza bałtycka ryba, może zachwycać nie tylko w daniu obiadowym. Świetnie sprawdzi się na śniadaniowym stole. Warto zaglądnąć do sklepu rybnego po wędzonego dorsza i czym prędzej przyrządzić sobie pikantną a zarazem odświeżającą pastę na ulubiony chleb. Dorsz doda wam spore ilości łatwostrawnego białka, naszpikuje Was selenem, jodem, witaminą B12, A i D. Pieprz natomiast dzięki zawartości piperyny genialnie wpłynie na nasz układ trawienny odpornościowy i wagę, gdy dodamy do tego cytrynę to już pewne że żadna zawierucha nam nie straszna. Musicie zaopatrzyć się w moździerz by dobrze wydobyć smak pieprzu oraz wcześniej wyjąc kawałek masła by zmiękło. Zapraszam do przepisu :)


Dla 2-3osób
Czas przygotowania: kilka minut

Składniki:
1 dorsz wędzony niezbyt duży 250-320g
Sok z połowy cytryny
łyżeczka pieprzu czerwonego
Sól himalajska
Łyżeczka posiekanego szczypiorku
Łyżka ciepłego masła

Przygotowanie:

1/ Obieramy mięso z dorsza odłączając mięso od ości i skóry - przekładamy do miski.
2/ Dodajemy masło, rozgnieciony w moździerzu pieprz, sok z cytryny, sól i szczypiorek. Dokładnie zagniatamy najlepiej w rękach. Odstawiamy do przegryzienia się.
3/ Smarujemy ulubione pieczywo. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz