wtorek, 6 września 2016

Chłodnik świeży szpinak z maliną

To że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego odświeżenia! Jak wiecie taki szpinak jest w dużych paczkach i ciężko zużyć taką paczkę jeśli nie ma się rodziny która z chęcią go spałaszuje :). Dlatego też 2/3 takiej paczki możecie przeznaczyć na ten genialny chłodnik, wystarczą maliny, trochę świeżej bazylii, mięty, limonki i cukru brzozowego. Zapraszam!

Czas przygotowania: 1 godzina
Dla 3 osób

Składniki:
150g malin 
200g świeżego szpinaku
150 ml mleka
2-3 łyżki cukru brzozowego
kilka listków świeżej mięty oraz bazylii
Sok z 1 limonki
3 świeże figi

Przygotowanie:

1/ Szpinak zagotowujemy w garnku na małym ogniu 5 minut w mleku. Schładzamy
2/ Zimne maliny miksujemy z cukrem brzozowym. Rwiemy bazylię na małe kawałeczki i mieszamy w maliny.
3/ Miksujemy szpinak z mlekiem, cukrem brzozowym, sokiem z limonki. Dodajemy porwaną mięte i mieszamy wszystko.
4/ Wlewamy szpinak na talerz a następnie na sam środek maliny kładąc je w jednym miejscu na środku. Dookoła kroimy figę na 4 części. Jemy szpinak z malinami zagryzając figą! SMACZNEGO!




3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Uwielbiam zarówno szpinak jak i maliny dlatego jestem bardzo ciekawa takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki!, pomysł totalnie spontaniczny i szok: nie dość że dobre to kopa energetycznego dało niezłego :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego smaku... Musi być zaskakujący! :)

    OdpowiedzUsuń