sobota, 3 września 2016

Figa z amarantusem i marakują - prosty deser z szarłatem

Szarłat a popularniej amarantus, to dobrze znane zboże o wysokiej zawartości białka i substancji odżywczych. Świetnie pasuje do śniadań, lekkich przekąsek a nawet deserów. Ostatnio na działach owocowych króluje świeża figa oraz marakuja dlatego pomyślałem o świetnej przekąsce na słodko. Figi to dobre źródło błonnika i potasu, natomiast marakuja prócz uwodzicielskiego smaku zawiera: karoten, witaminę C, żelazo czy też działa antystresowo. Wraz z bananem stworzymy smaczną i odżywczą przekąskę na każdą porę dnia. Jeżeli macie znajomych preferujących zdrowy styl życia możecie zrobić tą przekąskę na skromną imprezę ;] Zapraszam!

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
4 łyżki amarantusa
1 łyżka cukru brzozowego
2 świeże figi
1 świeża marakuja
1-2 banany

Przygotowanie:
1/ Amarantus gotujemy na małym ogniu zgodnie z zaleceniem z opakowania (pamiętajmy by wciągnął wodę). Po ugotowaniu słodzimy cukrem i mieszamy.
2/ Obieramy figi i szatkujemy drobno - dodajemy do amarantusa.
3/ Przekrajamy marakuję, wyjmujemy miąższ i dajemy na sitko nad pojemnikiem z amarantusem i figamy. Przeciskamy łyżką sok by oddzielić pestki od soku i miąższu.
4/ Mieszamy dokładnie i nakładamy na świeżo pocięte talarki obranego wcześniej banana. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz