niedziela, 4 września 2016

Galaretka SOMERSBY z morwą i trawą żubrową

Spodobały mi się galaretki zagęszczane agarem dlatego też dziś druga ciekawa galaretka!. Mała puszka jabłkowego somersby, szczypta drobno posiekanej trawy żubrowej oraz prozdrowotne owoce morwy białej :). Lekka kwaskowość, oryginalny smak i lekkie grzanie gwarantowane :). Można ładnie podać w szkle z nóżką albo z niego wyłożyć i przełożyć kulę na talerzyk wraz dodatkami :) Zapraszam :)

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki:
Puszka SOMERSBY 0,33l
Mała garstka suszonych owoców morwy białej
1/4 łyżeczka drobno posiekanej suszonej trawy żubrowej (Można kupić np. z firmy Dary Natury)
1 płaska łyżeczka agaru
Opcjonalnie 1 łyżeczka cukru brzozowego 

Przygotowanie:
1/ Do małego rondla ostrożnie wlewamy somersby by nie wygazowało się, dodajemy trawę i morwę (oraz cukier jeśli chcecie).
2/ Bardzo delikatnie mieszamy i podgrzewamy na kuchence do temperatury tuż przed wrzeniem. Dodajemy agar rozsypując go równomiernie, delikatnie ale dokładnie mieszamy.
3/ Przelewamy do szkła i odstawiamy do lodówki na 1-1,5 godziny. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz