sobota, 3 września 2016

Labraks z zieloną herbatą i granatem

Okoń morski nazywany tez labraksem to całkiem ciekawa ryba. Ma zupełnie inną strukturę mięsa niż np. dorsz. Wydaje się gumowaty, ale jest na tyle delikatny że to jest przyjemne. Małego labraksa nafaszerujemy dziś wysokogatunkową (minimum 15 zł/100g) herbatą zieloną Yuannan Green Spiral która ma ładny kwiatowo-owocowy bukiet z solidną cierpkością. Dobrej jakości herbaty przenoszą subtelne aromaty, wraz z rybą i granatem świetnie się komponują. Przygotujcie również dodatki: świeży szpinak, świeżą bazylię, cebulkę szalotkę i szpiczastą paprykę którą spokojnie można piec w całości. Zapraszam!

Czas przygotowania: 25 minut
Dla 1 osoby

Składniki:
1 mały labraks patroszony z głową
mała łyżeczka dobrej jakości zielonej herbaty z prowincji Yuannan
50ml soku z granata
Sól 
Olej rzepakowy
ulubione dodatki

Przygotowanie:
1/ Rybę nacinamy na skórze, nacieramy solą i olejem. Do wnętrza dajemy herbatę i podlewamy sokiem, Dodatki osolone i skropione tłuszczem pieczemy w piekarniku do miękkości
2/ Rybę pieczemy samą ok. 15 minut przy ok. 160 stopniach i termoobiegu, albo w folii aluminiowej. Możemy też ją zrobić na parze - wtedy aromat z herbaty będzie mocniejszy.
3/ Rybę wykładamy z dodatkami. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz