sobota, 3 września 2016

Melonowo-limonkowa galaretka na agarze

Agar - agar to świetny zamiennik wieprzowej żelatyny która powiedzmy sobie szczerze ani nie jest zdrowa ani jej pochodzenie nie zachęca. Agar jest pochodzenia roślinnego a konkretnie wytwarza się go z krasnorostów. Ma nawet skromne wartości odżywcze oraz co najważniejsze neutralny smak. Produkt który chcemy zagęścić podgrzewamy w okolicy temperatury wrzenia, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodniejsze miejsce. Nasza prosta ale i oryginalna galaretka będzie połączeniem melona cantaloupe z sokiem z limonki i cukrem brzozowym. Polecam skorzystać ze szklanek z zamknięciem po kremach - można zabrać ze sobą na drogę czy do pracy :]. Zapraszam

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: kilka minut + ok. godzina na zgęstnienie

Składniki:
Połowa miąższu i soku bez pestek z niedużego melona
Sok z 1 limonki
Jedna łyżka ksylitolu
Płaska łyżeczka agar-agar w proszku

Przygotowanie:

1/ Miksujemy blenderem kawałki melona z sokiem z limonki.
2/ Przekładamy do rondelka, dodajemy ksylitol i podgrzewamy ciągle mieszając. 
3/ Dodajemy agar i doprowadzamy na sekundę do zagotowania - bardzo dokładnie mieszając.
4/ Przelewamy do szklanki i dajemy przykryte do schłodzenia. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz