piątek, 23 września 2016

Pesto z cukinii i białej papryki

Cześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz zblendować i mamy pesto do krakersów na imprezę allllboo... do makaronu. Polecam zrobić sobie pesto w słoiczki, zapasteryzować i jak macie ochotę na szybkie danie z makaronem to dajecie 2-3 łyżeczki pesto, trochę kurczaka i gotowe :). Nasze pesto z dodatkiem orzechów laskowych jest bardzo Polskie i bardzo bardzo smaczne :) Zapraszam!

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:
1 średnia cukinia
1 średnia obrana cebula
4 ząbki obranego czosnku
2 średnie białe papryki
łyżka orzechów laskowych
sól himalajska
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy

Przygotowanie:

1/ Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę lekko solimy, dodajemy pieprz i mieszamy. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia wraz z orzechami i wkładamy do pieca na około 15-20 minut z temperaturą ok, 180 stopni. Pieczemy aż warzywa się zarumienią i zmiękną, nie dopuszczamy by się zwęgliły.
2/ Upieczone warzywa i orzechy blendujemy na pesto dodając wybrany ulubiony olej. Przekładamy do miseczek, układamy krakersy. SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz