wtorek, 27 września 2016

Tiramisu Jack Daniels Honey

Deser z prądem? a czemu nie :) Słodkość, mleczność, kawowość oraz konkretne grzanie - to Was czeka! Tiramisu podane w szklance po whisky to super pomysł na małe co nieco na wieczór, dobrze sprawdza się na imprezie oraz w łatwy sposób można zabrać je do pracy :p. Miodowa whisky świetnie łączy kawowe nutki z klasycznym mleczno-żółtkowym smakiem tiramisu. Wystarczy kilka godzin i słodkie szklaneczki idealne na jesienne dni będą gotowe. ZAPRASZAM!

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 3,5 godziny

Składniki:
ok. 150g biszkoptów podłużnych przekrojonych na pół
6 żółtek
500g serka mascarpone
150g cukru + 60g do espresso
180ml espresso
Mielone migdały 60g
100ml Jack Daniels Honey
Kakao do posypania

Przygotowanie:
1/ Przygotowujemy espresso które zagotowujemy z cukrem aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia. Przygotowujemy syrop z cukru podgrzewając 150g cukru z 150ml wody, lekko zagotowujemy aż do uzyskania lejącego syropu.
2/ Żółtka ubijamy z cukrowym syropem. Następnie mieszamy z serkiem mascarpone.
3/ Do schłodzonego syropu kawowego dodajemy Jacka Danielsa mielone migdały i lekko mieszamy
4/ Biszkopty moczymy w kawowo-alkoholowym roztworze i układamy na przemian w szklance z masą zółtkową. Odkładamy zafoliowane tiramisu do lodówki na 2-3godziny. 
5/ Wykładamy, posypujemy kakao. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz