środa, 19 października 2016

Ciasto ORKISZOWIEC

Ciasto z orkiszem to typowo prozdrowotne ciasto w którym główną rolę odgrywa świeżo gotowany orkisz. Jest on skarbnicą białka, witamin z grupy B czy też niezbędnych aminokwasów. To także źródło cynku, potasu, żelaza, błonnika oraz cennego kwasu krzemowego. Z 300-350g orkiszu zrobimy 2 małe foremki aluminiowe do ciasta o wymiarach 22cm/9cm. Oczywiście w cieście znajdzie się też wysokogatunkowa czekolada oraz miód. W ten sposób ciasto będzie mocno energetyczne co pozwoli go polecić szczególnie na rano. Zapraszam do przepisu i wypróbowania orkiszowca!

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 1godzina 40 minut

Składniki:
300-350g orkiszu najlepiej EKO
2,5-3 łyżki miodu
100g czekolady do gotowania lub zwykłej ciemnej
100g czekolady do gotowania lub zwykłej białej
150ml śmietanki kremówki
3 jajka
7-8 łyżek mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1/ Gotujemy orkisz wd. instrukcji z opakowania (ok. 1 godzina)
2/ Świeżo ugotowany orkisz przecedzamy i przekładamy do miski wraz z pokruszoną czekoladą ciemną i białą. Mieszamy co chwilę by dobrze rozpuściła się czekolada pod wpływem ciepła a orkisz całkowicie się nią pokrył.
3/ W osobnej misce roztrzepujemy jajka z miodem stopniowo dodając mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz śmietankę.
4/ Ubitą masę przelewamy do orkiszu z czekoladą i mieszamy. 
5/ Przekładamy do wysmarowanych masłem i bułką tartą foremek i pieczemy w 185 stopniach około pół godziny. SMACZNEGO i na ZDROWIE :)
Ciasto kroimy i jemy dopiero po ostudzeniu 



1 komentarz:

  1. aż ślinka cieknie na sam widok

    ---------------------------------

    http://bit.ly/2dOZ1Bs

    OdpowiedzUsuń