niedziela, 16 października 2016

Gorący koktajl na bazie piwa WITBIER

Koktajl na gorąco to wcale nie szaleństwo, jesienna aura powoduje nie odpartą chęć ogrzania się :) Zwykła herbata może nie wystarczyć, szczególnie że bardzo często też łapie nas przeziębienie. Dzisiejsza propozycja to połączenie grzanego piwa z koktajlem. Dynia hokkaido, banan i rewelacyjne piwo w stylu witbier, charakteryzujące się posmakami kolendry i skórki curacao. Gorący koktajl pełen witamin z grupy B, beta karotenu i fosforu nasyci nas i napełni optymizmem. Bardzo polecam go zamiast kolacji w okresie gdy jesteśmy chorzy. Zapraszam!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: ok. 20 minut

Składniki:
1 piwo w stylu witbier z browaru fortuna (dostępne w marketach i sieci żabka)
2 łyżki miąższu z dyni hokkaido bez pestek
2 małe banany obrane i pokrojone w kostkę
1-1,5 łyżki miodu

Przygotowanie:
1/ Odlewamy 100ml piwa i zagotowujemy na małym ogniu miąższ z dyni. Gotujemy do miękkości.
2/ Przelewamy zgotowaną dynię z piwem do garnka, dolewamy 150ml piwa i dorzucamy pokrojonego banana. Miksujemy blenderem na gładką konsystencję.
3/ Zmiksowane składniki podgrzewamy na małym ogniu dolewając resztę piwa i dodając miód, mieszamy wszystko i ściągamy z kuchenki tuż przed wrzeniem. Przelewamy do szkła lub wydrążonej dyni. Smacznego!




1 komentarz:

  1. Ciekawe połączenie smaków i jednocześnie solidna porcja zdrowia, w sam raz na tę pogodę. Witbier (choć tego akurat nie piłem), ze swoją miodowo-pomarańczową nutą, doprawiony wanilią i kolendrą, świetnie nadaje się na grzańca. Dynia z bananem nadadzą mu gęstą konsystencję koktajlu, a przy okazji zaopatrzą w witaminy. Pomysł z podaniem w wydrążonej dyni – rewelacja! No i fakt, grzaniec to zdecydowanie lepsza alternatywa herbaty : )

    OdpowiedzUsuń