wtorek, 4 października 2016

Grzane piwo imbirowe

Kolejna jesień przed nami a co za tym idzie, czekają nas chłodne wieczory. Pamiętacie legendarne piwo Gingers? zostało sprzedane pod skrzydła kompani piwowarskiej, a jego skład uległ zmianie i obecnie od dłuższego czasu występuję tam ASPARTAM, ponadto możemy zapomnieć o pikantnym smaku. Pewnego dnia zmierzyłem się z wyzwaniem i o to mam przepis na idealne grzane piwo imbirowe gdzie są dobrze dobrane proporcje smakowe. Kupujecie 2 piwka za 2 zł - takie które są nijakie - bez pobocznych smaczków (tyskie, żywiec, naturalne z ambera ewentualnie carlsberg), kupujecie miód oraz świeży imbir. Nie będę nawet dodawał tego że miód i imbir to wasze ubezpieczenie na przeziębienie! Zapraszam zatem do przepisu

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
2 piwa
10 łyżeczek miodu wielokwiatowego
4-5 cm kawałek obranego imbiru
Łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
1/ Wlewamy 250ml piwa do garnka, dodajemy drobno pokrojony imbir i miksujemy dobrym blenderem.
2/ Piwa, wraz ze zmiksowanym imbirem podgrzewamy w garnku, dodając powoli miód który rozpuszczamy w piwie, na koniec dodajemy sok z cytryny. Dokładnie mieszamy
3/ Gdy piwo będzie wskazywało już na to że za chwilę się zagotuje, wtedy go ściągamy z kuchenki.
4/ Przelewamy do szklanek i patrzymy na wirujące opiłki imbiru!. Smacznego i na zdrowie!


1 komentarz: