poniedziałek, 24 października 2016

Ossobuco cielęce w rozmarynie

Cielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo. 
Sama konsystencja mięsa jest krucha a zarazem delikatna. Ossobuco czyli goleń cielęca to najlepszy materiał na esencjonalny sos, dlatego właśnie dziś będzie przepis na duszoną goleń cielęcą w redukowanym sosie własnym z nutą rozmarynu. Zapraszam serdecznie :)

Dla 3 osób
Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Składniki:
Kilka kawałków ossobuco cielęcego(ponad 1 kg)
Łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżka masła
Drobno posiekana 1 cebula
80ml śmietanki 30 % kremówki
Szczypta pieprzu
Sól
Odrobina miodu
Olej rzepakowy

Dodatki: Czarne spaghetti

Przygotowanie:
1/ Umyte i ususzone ossobuco, przesmażamy na rozgrzanym szerokim rondlu z dwóch stron. 
2/ Zalewamy wodą by zakryło goleń, dodajemy cebulkę, sól, pieprz, rozmaryn i masło i dusimy do miękkości uzupełniając co jakiś czas wodę.
3/ Ugotowane ossobuco smarujemy z góry miodem i posypujemy odrobiną rozmarynu. Zapiekamy chwilę w dobrze nagrzanym piekarniku. 
4/ Wywar z ossobuco redukujemy aż lekko zgęstnieje, na koniec dodajemy kremówkę i mieszamy.
5/ Cielęce ossobuco podajemy na świeżo ugotowanym czarnym spaghetti, polewamy sosem z redukcji. SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz