poniedziałek, 17 października 2016

Pieczone udka z kurczaka w białym sosie ze świeżego chilli

Klasyka w połączeniu z tym co tygryski lubią najbardziej czyli chilli :). Świeże papryczki są już dostępne w większości marketów i często też są uprawiane w Polsce - jak odmiana pepperoni. Pieczone udka to ulubione danie wielu Polaków, dodatek słodkiej papryki, czosnku i kminu rzymskiego doda w nich świetnego koloru i smaku. Jestem zwolennikiem umiarkowanej ostrości tak by kapsaicyna obecna w chilli nie zdominowała smaku samej papryki. Jesteście ciekawi jak smakuje sos ze świeżego chilli? Są takie chipsy lays karbowane strong o smaku ostre chilli. Wcale nie trzeba chemii by taki smak uzyskać, odrobina limonki, kakao czy kminu rzymskiego robią cuda :).  Zapraszam!

Dla 2 osób
Czas przygotowania: godzina

Składniki:
4 udka z kurczaka (Nie ćwiartki kurczaka!)
Marynata do udek: Papryka słodka, czosnek granulowany, sól, odrobina kminu rzymskiego, odrobina oleju
3 większe papryczki chilli
Śmietanka kremówka 30%tł 150ml
ząbek czosnku
łyżeczka soku z limonki
szczypta kakao
sól
kmin rzymski szczypta
pół łyżeczki koncentratu pomidorowego

Dodatki: Puure ziemniaczane z dodatkiem pietruszki suszonej, masła i gałki muszkatałowej obsypane czarnym sezamem

Przygotowanie:
1/ Mięso marynujemy i wstawiamy do pieczenia do piekarnika na środkową półkę na ok 35-40 minut przy temp. 185 stopni
2/ Ucinamy ogonki papryczek i wstawiamy do wody wraz z obranym i pokrojonym w plastry ząbkiem czosnku. Gotujemy chwilę na małym ogniu by papryczka zmiękła a następnie wyjmujemy i kroimy na desce w kostkę.
3/ Wrzucamy papryczkę na rondel na mały ogień, dodajemy śmietankę, koncentrat pomidorowy, szczyptę kminu, kakao oraz sok z limonki. Gęsty sos solimy do smaku i ściągamy z kuchenki
4/ Świeżo upieczone udka podajemy z białym sosem chilli oraz puure ziemniaczanym. Smacznego!


1 komentarz:

  1. apetyczny ten obiad...sosik mój ulubiony

    ---------------------------------

    http://bit.ly/2dOZ1Bs

    OdpowiedzUsuń