poniedziałek, 3 października 2016

Szybkie ciasto marchewkowe z gryczanym piwem

Szybkie ciasta to coś co lubię najbardziej :). W godzinę czasu można nakarmić siebie i gości jeszcze ciepłym ciastem. Co prawda wiele finezji w tym nie ma, ale też nie tracimy pół dnia na wykańczanie skomplikowanych ciast. Krótko mówiąc w godzinkę otrzymamy delikatne, mokre ciasto marchewkowe które dzięki dodatkowi piwa na miodzie gryczanym i lekkiej nutki kardamonu stanie się lekko spulchnione a smak wypieku będzie wielowymiarowy. Zapraszam!

Czas przygotowania: godzina
Dla 4-5 osób

Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki rozpuszczonego masła i 2/3 szklanki oleju rzepakowego
3 średnie marchewki obrane i starte na duże wiórki
4 duże jajka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
ponad 1 i 1/2 szklanki cukru brązowego
100ml piwa na miodzie gryczanym
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu i 0,5 łyżeczki kardamonu

Przygotowanie:
1/ Mieszamy w misce przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, kardamon
2/ W drugiej większej misce miksujemy jajka z cukrem a następnie dodajemy stopniowo i na przemian: olej z masłem, piwo i mąkę z dodatkami. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej lejącej konsystencji. 
3/ Wsypujemy do ciasta startą marchew i dokładnie mieszamy. Prostokątną małą blaszkę smarujemy masłem i bułka tartą i wlewamy ciasto.
4/ Wkładamy na środek piekarnika do rozgrzanego do 185 stopni piekarnika na termoobiegu. Pieczemy około 35 minut. Do suchego patyczka. SMACZNEGO!



2 komentarze: