poniedziałek, 3 października 2016

Szybkie sushi na imprezę

Chyba minęły już czasy gdy wzdychało się "oh i eh" nad sushi :). Trochę spowszedniało, a co za tym idzie cała ta otoczka z ceremonią robienia sushi trochę znikła. Obecnie bardzo często w dyskontach można kupić wszystkie produkty potrzebne do zrobienia tej smacznej przekąski. Nie dość że wychodzi to bardzo tanio to na dodatek, dostępność półproduktów do sushi jest przeogromna. Będzie to szybka wersja sushi idealna na imprezę. Pstrąg łososiowy z kozim serem świetnie połączy się z ostrością wasabi, papryką czy mieszanką sosu sojowego i worcestershire :). Na górę czarny sezam i po prostu widelce! Profanacja? niekoniecznie :) Zapraszam!

Czas przygotowania: godzina
Dla 5 osób

Składniki:
400g ryżu do sushi
Ocet ryżowy (4 łyżki)
Cukier (4 łyżeczki)
Sól
Pasta wasabi
7 sztuk listków nori
1 mała papryka czerwona z usuniętymi gniazdami nasiennymi
Ser kozi Palhais 100g (zielony) (Jest często w biedronce)
Pstrąg łososiowy wędzony 100g
Czarny sezam
Sos sojowy
Sos worcestershire

Przygotowanie:

1/ Gotujemy ryż wd. opisu z opakowania. Gdy się ostudzi doprawiamy podgrzaną lekko mieszanką octu i cukru z odrobiną soli. Mieszamy całość.
2/ Kroimy drobniutko paprykę i dodajemy do ryżu - ponownie mieszamy
3/ Kroimy pstrąga w paski a ser w prostokąciki.
4/ Rozkładamy nori na macie bambusowej, nakładamy ryż z papryką, smarujemy wasabi i układamy rzędami w odstępie pstrąga i kozi ser.
5/ Zawijamy sushi, kroimy, wystawiamy na półmisku oraz posypujemy czarnym sezamem. Obok w miseczce mieszamy 100ml sosu sojowego z 2 łyżeczkami sosu worcestershire. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Sushi je się pałeczkami, a nie widelcem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę już mnie tak nie oświecać, widelce są celowe by odczarować sushi jako ceremonię. Można z powodzeniem zjeść widelcem i nikt się nie popłacze

      Usuń