sobota, 22 października 2016

Włoskie risotto z czarną truflą

Witajcie! zapraszam do Włoch na odrobinę luksusu na który warto sobie pozwolić raz na czas :). Risotto to bardzo prosta potrawa a czarna trufla to już łatwo dostępny produkt w sklepach internetowych. Co ciekawe trufle zawierają podobną substancję co marihuana przez co pewnie niektórzy uważają ją za lekki afrodyzjak. Oprócz tej ciekawostki, w trufli znajdziemy aminokwasy, siarkę oraz prekursory pomagające wytwarzać witaminę D. Jej właściwości wpływają na wyższą odporność organizmu na infekcję. Włoskie risotto będzie na wołowym bulionie z chipsami z szynki parmeńskiej oraz oczywiście serem parmigiano regiano. To istna uczta smaków na którą warto poświęcić pieniądze. Polecam na wieczorną kolację we dwoje! 

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
1 czarna trufla z zalewy w plastrach lub półplastrach (używamy mandoliny)
Oliwa z czarnej trufli 5g
Oliwa z oliwek
Masło 75g
3 plastry szynki parmeńskiej 40g
Tarty ser parmigiano regiano 30g
Ryż arborio 200g
Bulion wołowy ok 500-750ml
Drobno posiekana 1 mała cebula
Mix sałat z roszponką

Przygotowanie:
1/ Rozgrzewamy szeroką patelnię, dodajemy część masła i oliwę z oliwek. Szynkę kroimy w słupki i umieszczamy na papierze do pieczenia w piekarniku na 180 stopni na termoobiegu.
2/ Wrzucamy cebulkę wraz z ryżem i na małym ogniu trzymamy aż się wszystko lekko zarumieni
3/ Teraz sukcesywnie dolewamy po 2-3 chochelki bulionu oraz masła dusząc ryż na małym ogniu. Musimy pilnować by dolewać bulion jak odparowuje. Bulion dodajemy aż ryż będzie miękki.
4/ Gdy ryż będzie już półtwardy dodajemy pokrojoną truflę i oliwę truflową. Dobrze mieszamy.
5/ Gdy ryż już jest miękki posypujemy wszystko serem, mieszamy i ściągamy z kuchenki. Z pieca wyjmujemy chipsy ze słupków szynki parmeńskiej
6/ Układamy na talerzu mix sałat z oliwą, risotto oraz chipsy z szynki. SMACZNEGO!



1 komentarz: