sobota, 12 listopada 2016

Burger CAMEMBERT

Nie zawsze ser musi być dodatkiem!, popularny camembert dostępny niemal wszędzie to doskonały materiał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki melisy, pomidorki koktajlowe i papryka szpiczasta świetnie zbilansują to proste danie, Delikatnie wysmażona polędwica z indyka która jest dobrym źródłem białka w marynacie z sosu sojowego i teryiaki oraz sambal oelek to gwóźdź programu :). Polecam podać z prozdrowotnym ryżem dzikim lub czerwonym!  Zapraszam!

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
100g polędwicy z indyka lub kurczaka
marynata: sos sojowy 10ml + teryiaki 5ml + sambal oelek 1 łyżeczka
garść listków świeżej melisy
6-8 pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
1 ser typu camembert
połowa papryczki szczpiczastej pokrojona w talarki
sól, pieprz

Przygotowanie:
1// Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, nagrzewamy patelnie z oliwą i zamarynowaną wcześniej polędwicę smażymy krótko z obu stron na małym ogniu.
2/ Skropione oliwą i doprawione talarki papryki wkładamy do piekarnika aż się zarumienią. Rozcinamy camembert na pół i wkładamy w niego kawałki polędwicy i zrumienioną paprykę. Zapiekamy w piekarniku aż ser się roztopi.
3// Przekładamy delikatnie łopatką zapieczony ser z dodatkami i układamy na talerzu w którym uprzednio ułożyliśmy przepołowione pomidorki i melisę skropione oliwą. 
4/ Podajemy z ryżem albo domowymi frytkami. Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Spodziewałabym się raczej podania camemberta jako 'kotlet' w takim burgerze - takiej wersji jeszcze nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń