niedziela, 6 listopada 2016

Kostka rosołowa bez glutaminianu sodu

Dziś podsunę Wam pomysł na domowe kostki rosołowe, które skutecznie zastąpią te chemiczne ze sklepu. Znane wszystkim kostki rosołowe ze sklepu to koncentrat tłuszczów drobiowych lub wołowych połączonych z barwnikiem, utwardzonym tłuszczem, emulgatorem oraz dużą dawką glutaminianu sodu. 
Wy sami możecie raz na czas nastawić konkretny gar na bulion i po porcjować go na kolejne dni czy tygodnie. Ważne by bulion był mocno intensywny (na pewno nie na samym korpusie z kurczaka).
Wykorzystać swoje kostki rosołowe możecie na wiele sposobów:
- baza do zupy: od pomidorowej po koperkową
- baza do sosów: nada im pełni smakowej oraz aksamitności
- po rozrzedzeniu z wrzącą wodą stanie się prawdziwie "gorącym kubkiem" który uchroni Was przed przeziębieniem
- do przyrządzania prawdziwego risotto 
Zapraszam do przepisu:

Składniki:
- Na 1kg mięsa musi przypaść 1litr wody (na drobiową kostkę kupujemy kurę pomieszaną z indykiem bądź samą kurę; na wołową musimy pamiętać że muszą się znaleźć kości np. ze szpondra)
- Używamy włoszczyzny suszonej która zawiera w swym składzie pasterniak.i lubczyk. Taką włoszczyznę sprzedaje np. polska firma SYS. Włoszczyzny dajemy 50g na 1kg mięsa.
(Włoszczyzna suszona nie jest w żaden sposób konserwowana czy siarkowana, to w pełni naturalny produkt! 100g włoszczyzny suszonej odpowiada 1 kg świeżych warzyw)
- Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i liścia laurowego, oraz podpaloną 1 małą cebulę
- Sól i pieprz

Przygotowanie:
1/ Stawiamy na kuchenkę mięso z wodą i dodanym zielem angielskim i liściem laurowym, zagotowujemy na małym ogniu i trzymamy tak 1,5 godziny pod częściowym przykryciem , następnie dodajemy włoszczyznę i cebulę i gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut
2/ Przecedzamy wywar i studzimy.
3/ Przelewamy wywar do foremek na lód zabezpieczamy folią i wstawiamy do zamrażarki.
4/ Tak zamrożone kostki są gotowym produktem do wykorzystania zarówno w domu jak i w restauracji. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz