sobota, 10 grudnia 2016

Deser MLECZNA MARCHEWKA

Z pozoru mało ciekawa marchewka, potraktowana z pomysłem może być naprawdę smaczna! Pełna beta-karotenu, witamin B1, B2, PP i K oraz wapnia, miedzi czy potasu potrafi znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Jej wszechstronne zastosowanie od zupy marchewkowej, po surówki aż po ciasto marchewkowe czy właśnie taki deser, sprawia że łatwo ją przemycić :p.
Ta prosta marchewka na mleku to doskonały deser dla dzieci jak i dorosłych. Nie jest on skomplikowany ale wymaga pilnowania duszonej w mleku marchewki. Zapraszam do przepisu!:

Dla 2 osób
Czas przygotowania: ok. 40 minut

Składniki:
0,5kg obranej marchwi
1/3 łyżeczki kardamonu
łyżka obranych pistacji
łyżka orzechów nerkowca
0,5l mleka 3,2 %tł
1/3 szklanki cukru brązowego
masło klarowane 1 duża łyżka
miód do dekoracji, suszona mięta

Przygotowanie:

1/ Marchew trzemy do miski na tarce o dużych oczkach
2/ Orzechy lekko podsmażamy na patelni z klarowanym masłem, następnie orzechy przekładamy do małej miski a na tym samym tłuszczu przesmażamy potartą marchewkę mieszając.
3/ Przesmażamy aż lekko zmięknie a następnie zalewamy mlekiem i dusimy na małym ogniu aż mleko zostanie wchłonięte i wszystko zgęstnieje - pilnujemy by nie przypalić i od czasu do czasu mieszamy.
4/ Następnie dodajemy cukier i kardamon - mieszamy i czekamy na ponowne zgęstnienie.
5/ Ściągamy z palnika,  przekładamy do małej metalowej miseczki, przygniatamy z góry łyżką. Czekamy 10 minut, przekładamy szybkim ruchem ułożoną w misce formę z marchewki na talerz, posypujemy orzechami. Ozdabiamy miodem i suszoną miętą. SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń