piątek, 2 grudnia 2016

Maślane ciastka ryżowe

Dziś małe wyzwanie :) ciastka bez jajek i bez glutenu. 
Użyjemy masła bez laktozy dzięki czemu możemy te ciastka zaoferować również tym którzy nie tolerują laktozy. Są to najprostsze ciastka do popołudniowej kawy bogate w białko za sprawą mąki ryżowej i mleczka kokosowego. Nutka wanilii i kardamonu lekko podkreśla ich maślany charakter. Zapraszam do przepisu

Dla 2-3 osób
Czas przygotowania 15 minut + schłodzenie ciasta

Składniki:
200g masła / masła bez laktozy - ciepłego
300g mąki ryżowej
200ml mleczka kokosowego
10g cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
90g cukru
cukier puder

Przygotowanie:
1/ Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, rolujemy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy na godziną lub więcej do lodówki
2/ Schłodzone ciasto wykładamy na stół, porcjujemy ciasto i formujemy nieregularne kulki które w dużych odstępach układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia
3/Nastawiamy piekarnik na 180 stopni a termoobieg. Wkładamy blaszki z ciastkami i pieczemy 10minut
4/ Ciastka ze względu na brak jajek lekko się rozjadą, przez co zaraz po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy. Gdy się ostudzą, szklanką wykrawamy kółka i posypujemy cukrem pudrem. Ciasta są zwarte i chrupkie ;) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz