niedziela, 22 stycznia 2017

Gulasz z udka kurczaka po azjatycku

Czy można zrobić fajne szybkie danie w egzotycznym klimacie nie udając się do specjalistycznego sklepu? Pewnie że tak.
Każdy market ma w swojej ofercie półeczkę orientalną :) a tam możemy bez trudu znaleźć podstawowe sosy/przyprawy - głównie chińskie i indyjskie. Ponadto cyklicznie w dyskontach są organizowane azjatyckie tygodnie.
Dzisiejsze skromne danie jest ciut na ostro, dobrze wpisuje się w aktualnie panującą aurę , gdzie po powrocie do domu chcemy się porządnie rozgrzać :) Kapsaicyna zawarta w papryczkach chilli dodatkowo świetnie zabija wszelakie bakterie i wirusy. 
Ciekawe nuty kardamonu, trawy cytrynowej (ciekawa nowość w półce z przyprawami) oraz limonki zdobędą wasze kubki smakowe raz dwa :) 
Zapraszam!

Dla 2-3 osób
Czas przygotowania: godzina + czas na marynowanie

Składniki:

500g mięsa z udka kurczaka bez kości i skóry
sos ostrygowy 1,5 łyżki
sos sambal oelek 2 łyżki
kardamon 1/3 łyżeczki
trawa cytrynowa suszona 1,5 łyżeczki
sok z limonki 2 łyżki
sól
śmietanka kremówka 100ml
olej rzepakowy
mąka pszenna

Przygotowanie:
1/ Udka kroimy w 1,5cm kostkę przekładamy do miski
2/ Udka lekko solimy, dodajemy sos ostrygowy, sambal, kardamon, trawę cytrynową oraz sok z limonki - dokładnie mieszamy. Foliujemy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na noc.
3/ Zamarynowane mięso, wrzucamy na rozgrzany olej na patelni i lekko przesmażamy z każdej strony a następnie zalewamy wodą zagotowaną w czajniku tak by zakryła mięso. Gotujemy do miękkości mięsa uzupełniając wodę by zakrywała mięso.
4/ Gdy mięso jest miękkie dodajemy kremówkę i solimy do smaku - chwile gotujemy a następnie lekko zagęszczamy mąką przesiewaną przez sito. Możecie dodać lekko przesmażone orzechy nerkowca do gulaszu :). Podaję go z kaszą jaglaną i rukolą. SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz