poniedziałek, 16 stycznia 2017

Rolada wołowa SZWARCWALDZKA

Lubię klasyczne potrawy, syte polskie obiady i naturalne sosy. Fajnie czasem odświeżyć dawne przepisy dodając do nich coś nowego. 
Dziś nie ma już jednego przepisu na konkretne dania. Z opowieści wielu ludzi o tym jak przyrządzają dane potrawy można przyswoić wiele ciekawych rozwiązań. Ich różne sposoby przygotowania i odmienne składniki mogą stać się inspiracja do własnej wariancji nt. konkretnego dania.
Wołowe rolady wcale nie muszą wpisywać się w niezdrową kuchnię. Wystarczy nie podawać ich z kluskami śląskimi, a do sosu nie używać przypraw a'la vegeta czy podbijać aromat kostkami "smaku".
Polecam mięso podać z kaszą jaglaną lub jaśminowym ryżem. 
Można zrobić kilka lub kilkanaście rolad za jednym razem w zależności czy mieszkacie sami czy posiadacie liczną rodzinkę. Rolady doskonale smakują na świeżo jak i odgrzane w sosie na drugi dzień.

Na 5 rolad
Czas przygotowania 2 godziny

Składniki:
5 cienkich plastrów udźca wołowego po ok. 120g
1 mała obrana cebulka (najlepiej szalotka)
Pół dużego kiszonego ogórka (musi być dobrej jakości bo zepsujecie całą roladę)
Pół małej obranej marchewki
75g szynki szwarcwaldzkiej w cienkich plastrach
Musztarda sarepska, kremska lub rosyjska 
Listki świeżej pietruszki
Sól himalajska
Świeżo mielony czarny pieprz
Suszony lubczyk
Liść laurowy i ziele angielskie
50g masła
Mąka pszenna
Sos worcestershire
Olej rzepakowy

Przygotowanie:
1/ Plastry udźca rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety
2/ Solimy i pieprzymy kotlety a następnie nakładamy łyżeczką musztardę po jednej ze stron udźca. Nakładamy pokrojony w słupki ogórek, startą na dużych oczkach marchewkę, posiekaną bardzo drobno cebulkę, paski szynki szwarcwaldzkiej, listki pietruszki oraz wszystko skrapiamy sosem worcestershire.
3/ Zwijamy dokładnie roladę (pamiętamy by nie dawać za dużo dodatków do środka by rolada mogła się spokojnie zawinąć). Możecie użyć wykałaczek do spinania lub nici jeśli zależy Wam na idealnym kształcie. Skrapiamy olejem z wierzchu. Wsadzamy do brytfanki (zagięciem na dół) a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut aż mięso się zetnie. Następnie zalewamy wodą z zielem angielskim i liściem laurowym do 4/5 wysokości rolady. Dusimy aż do miękkości przewracając roladę co ok. 30min. 
4/ Uduszone rolady wyjmujemy do miski. Powstały wywar z brytfanki redukujemy na małym ogniu na kuchence aż zmniejszy swoją objętość na tyle by sos miał intensywny smak. Wtedy dodajemy masło oraz lubczyk i delikatnie zagęszczamy mąką. 
5/ Roladki polewamy sosem i podajemy z kaszą jaglaną oraz z surówką np. z białej rzodkwi. SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń