czwartek, 5 stycznia 2017

Ślimaki z twarogu

Dziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych kochanych polskich smakach a do tego daj oliwkę do chrupania i oliwę z czarodziejską czarnuszką. Możesz nawet nazwać to dekonstrukcją kanapki z twarogiem! :p. Ważne że prócz sprawienia sobie dobrego nastroju z rana, zjesz smaczne lekkie śniadanie!  Polecam z jajkiem na miękko na stojaczku!

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: Kilkanaście  minut

Składniki:
Kostka twarogu
60ml śmietanki kremówki
Łyżeczka świeżo pokrojonego szczypiorku
5 małych rzodkiewek startych na małych oczkach
3/4 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej
świeżo mielony pieprz
4 małe kromki chleba razowego bez skórki
oliwa z oliwek
mielona czarnuszka
listki świeżej rukoli
kilkanaście czarnych oliwek bez pestki przekrojonych na pół

Przygotowanie:
1/ Układamy listki rukoli na talerzu
2/ Mieszamy energicznie: twaróg, śmietanę, rzodkiewkę, szczypiorek, sól i pieprz
3/ Zarobiony twaróg układamy w formie kulki na środek listka rukoli
4/ Na kulkę dajemy oliwkę
5/ Kruszymy środek kromki do małej miski - dodajemy czanuszkę mieloną i mieszamy.
6/ Posypujemy okruchami talerz dookoła listków rukoli oraz dajemy kilka kropel oliwy na każdy ogonek listka rukoli
7/ Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz