niedziela, 5 lutego 2017

Ryż na kawie i czekoladzie

Witajcie :), pobudzające śniadanie? A jak!. Solidna porcja białka, węglowodanów i kofeiny w pysznej odsłonie ryżu na mleku. Jeśli znudziły Was kanapki i muesli to kawowy ryż to to jest odpowiedź. Poniedziałkowy poranek potrzebuje mistrzowskiego śniadania :). Załatwcie sobie pół tabliczki czekolady, ryż basmanti i najlepiej grubo mieloną kawę i do dzieła :)

Dla 1-2 osób
Czas przygotowania: ok 20 minut

Składniki:
Woreczek ryżu basmanti lub jaśminowego
Pół tabliczki czekolady mlecznej
4 łyżeczki kawy mielonej grubomielonej lub drobno (ale wtedy trochę drobinek dostanie się do ryżu)
2 łyżki suszonych owoców morwy białej
100ml śmietanki kremówki

Przygotowanie:
1/ Do gotującej się wody wrzucamy torebkę ryżu - gotujemy na wolnym ogniu 8 minut a następnie dodajemy 4 łyżeczki kawy i gotujemy kolejne 3-4 minuty
2/ Ugotowany w kawie ryż przekładamy do rondelka, dodajemy śmietankę, morwę i pokruszoną czekoladę i na małym ogniu chwile mieszamy aż wszystko się rozpuści.
3/ Przekładamy na talerz. Jemy i czekamy na mocne pobudzenie! 




1 komentarz:

  1. Jaki ciekawy przepis! Kocham takie nowości.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń