wtorek, 25 kwietnia 2017

Łączenie smaków FOODPAIRING

Witajcie,
Dziś będzie o łączeniu smaków dzięki którym nasze zmysły krzyczą PYCHA!
Foodpairing - bo taka jest międzynarodowa nazwa tego zagadnienia to zbiór wiedzy o produktach spożywczych których smaki dobrze się komponują.
Dla jednych ta nauka musi być wbita na pamięć a dla drugich jest swoistą inspiracją bo mają dar tzw. poczucia smaku.
Ta zdolność ceniona wśród kucharzy to naturalne poczucie tego czy dana potrawa ma dobry bilans smakowy czy też coś jej brakuje.
Posiadając takie umiejętności naturalnie łatwiej jest nam eksperymentować, bo mamy zaufanie do naszego smaku. Osoby operujące na samej wiedzy, nie mające zaufania do siebie wówczas gdy nie mają przed nosem jakiegoś przepisu mniej będą zainteresowane tym tematem.
Foodpairing to nauka bardzo otwarta, w której każdego dnia ktoś może coś wnieść do niej. 
Najbardziej ludzi ciekawi w niej to że łączy się czasem produkty które na "zdrowy rozum" są zupełnie z innej parafii :). 
Może to wynikać też z tego że nasza rodzima kuchnia jest dość łagodna smakowo i delikatna.
Pierwszy raz zaciekawił mnie temat gdy w jakimś barze sałatkowym dostałem orzechy w czekoladzie z rozmarynem . Rozmaryn jak za sprawą magicznej różdżki sprawił że zwykłe orzechy z czekoladą zyskały zupełnie inny odświeżający wymiar. Swoją drogą odtworzyłem te orzechy w przepisie na blogu - wystarczy kliknąć link u góry. 
Po tym przypadkowym zdarzeniu zdałem sobie sprawę że kuchnia to nie tylko same reguły ale też jest obszar w którym możemy stworzyć coś zupełnie własnego.
Trochę smutne może być to że na polskim rynku wydawniczym nadal nie znajdziemy żadnej książki mówiącej o sztuce łączenia smaków. Na kucharskich półkach zaś roi się od ogromniastych pełnych zdjęć i grubego papieru ksiąg gdzie przy 30 przepisach książka waży 2kg. 
Musicie wiedzieć że przepisy niczego Was nie nauczą, są jak ściągi na klasówce. Póki je masz napiszesz na piątkę ale gdy ich nie ma ledwo dwója będzie.
Oczywiście nie mówię o ciastach, tylko np. o przepisach znanych celebrytów na "makaron z sosem pana X'.
Fakt faktem z przepisów można wyłapywać połączenia smakowe i użyć ich jako inspirację do własnego dania.
Często też w gotowych produktach są zawarte połączenia smakowe - poczytajcie czasem skład. Nawet aromatyzowana herbata zawiera takowe połączenia np. pomarańcza i imbir, miód i cytryna czy jabłko i mięta.
Jeśli ktoś jeszcze nie próbował jutro może zetrzeć marchewkę do surówki na słodko i dodać trochę cynamonu i wymieszać. Zwykła surówka staje się zupełnie inna.
Spróbujcie tez surówki tymiankowej z mojego bloga gdzie surówka z białej kapusty dostaje nowego blasku :].
Na sam koniec by Was zachęcić i uruchomić odrobinę kreatywności garść ciekawych połączeń smakowych:
KACZKA+IMBIR+MIĘTA+CZOSNEK
ORZECHY PECAN+KREMÓWKA+CYNAMON
ANYŻ+CZEKOLADA+SKÓRKA POMARAŃCZOWA
IMBIR+SER FETA
OGÓREK ZIELONY+RABARBAR+POMARAŃCZ
KURCZAK+ESTRAGON+CEBULA
BURAK+KOKOS+CURRY+MUSZTARDA+CHILLI+ZIEMNIAK
WANILIA+LIMONKA+CYNAMON
JAJKO+CYTRYNA+KOPEREK
CYNAMON+TYMIANEK+KURCZAK W CIEŚCIE
OGÓREK+RÓŻA
POMIDOR+TRUSKAWKA+AWOKADO+MOZZARELLA
KUMIN+MIĘTA
WIEPRZOWINA+CZOSNEK+CYNAMON+ANYŻ+MIÓD
ORZECHY+SZPARAGI
PROSTUCCIO+MELON
SZAFRAN+BIAŁA CZEKOLADA


Miłego eksperymentowania i Wasze ciekawe połączenia mile widziane w komentarzach!



2 komentarze: