środa, 10 maja 2017

Ser halloumi w cukinii z malinami

Hej ho!
Dziś będzie restauracyjnie: Ser halloumi z cukinią okrągłą, sorbetem malinowo miętowym, plackami z anyżem oraz oliwą orzechowo-rozmarynową. Dekoracyjnie szczaw krwisty.
Każdy z Was pewnie lubi czasem zrobić coś elegancko i z sercem. 
Na specjalne okazje domowe jedzonko może nie wystarczyć. Zapraszam więc do przepisu na to skromne danie, które z powodzeniem zrobicie w domu.
Jeśli macie wspaniały polski ser bundz to możecie z powodzeniem zastąpić halloumi. Ja niestety nie mieszkam w takim rejonie gdzie jest łatwo dostępny :) Halloumi i bundz doskonale nadają się do lekkiego zgrillowania. Nie dość że ładnie wyglądają to też, uwydatnia się ich smak.
Zaopatrzcie się w pierścienie gastronomiczne. Pomogą wam zrobić idealnie okrągłe placki czy też można w ich wnętrzu ułożyć ciekawą kompozycję która po jego delikatnym zdjęciu nie zachwieje dzieła :)
Teraz krok po kroku przyrządzimy wszystkie elementy dania:

Sorbet:
Potrzebujemy:
Garść mrożonych malin, łyżeczkę cukru brzozowego, 50 ml ciepłej wody i pół łyżeczki suszonej mięty.
Miksujemy wszystko, wykładamy kawałek papieru do pieczenia i okrągłą wycinarkę do ciastek. W jej wnętrze wlewamy zmiksowane maliny i dajemy wszystko do zamrażarki.

Oliwa:
Miksujemy lekko skropione olejem i solą - opieczone orzechy włoskie, oliwę i rozmaryn
Przekładamy do miseczki

Cukinia:
Cukinię kroimy na pół wydrążamy do połowy miąższ z obu połówek. Solimy i pieprzymy z dwóch stron a następnie wmasowujemy olej rzepakowy. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy przy 180 stopniach do miękkości obracając dwukrotnie. (Dopiero gdy sorbet nam się zrobi)

Placki ziemniaczane:
Ścieramy 1 duży obrany ziemniak na średnich oczkach dodajemy starty ząbek czosnku, pół małej cebuli, szczyptę mielonego anyżu, pieprz, 1 jajko M. Mieszając wszystko widelcem dodajemy tyle mąki by masa była zawiesista ale w miarę luźna.

Ser halloumi:
Wykrajamy pierścieniem okrąg, kroimy go na 1,5 cm kawałki.

Przygotowanie:
Gdy cukinia już dochodzi, rozgrzewamy patelnię grillową z małą ilością oliwy, patelnię z większą ilością oleju oraz wyciągamy sorbet z zamrażarki, przygotowujemy sobie też miskę z oliwą orzechową.
Ser halloumi obsmażamy na patelni grillowej ok 2 minuty z każdej strony.
Placki smażymy na rozgrzanym oleju wlewając masę do metalowego pierścienia. Gdy z 1 strony placek będzie gotowy możemy delikatnie go przewrócić na drugą stronę i ściągnąć pierścień.
Połówki cukinii układamy na talerzu, do jednej z nich wkładamy kawałki sorbetu. Resztę układamy na zakładkę jak na zdjęciu. Na koniec dekorujemy szczawiem i oliwą dookoła. Smacznego!



1 komentarz: