czwartek, 7 września 2017

Sałatka z kaczką i pianką borówkową

Witajcie! dziś sałatkowe szaleństwo :)
Przygotujcie sobie ładne kaczątko i małą pakę borówek bo zrobimy ciekawą i bardzo odżywczą sałatkę. Pobawimy się łącząc smak borówki z limonką i kolendrą a samą kaczkę zamarynujemy w pomarańczy. Pamiętajcie że borówka to przyjaciółka waszych wspaniałych oczu, ponieważ zawiera dość sporo cennej luteiny.

Dla 1 osoby
Czas przygotowania: Marynowanie + 1,5 godziny

Składniki:
Pierś z kaczki 
Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 100ml
100g świeżej borówki amerykańskiej
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki cukru bądź ksylitolu
pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
odrobina świeżego rozmarynu
łyżka orzechów włoskich
olej słonecznikowy
miks sałat z rukolą
świeża figa

Przygotowanie:
1/ Marynujemy kaczkę lekko ją soląc i zalewając sokiem z pomarańczy (odstawiamy na noc)
2/ Pieczemy kaczkę w 170 stopniach 45 minut w piecu obracając ją w połowie czasu
3/ Miksujemy borówkę z sokiem z limonki, cukrem i 3 łyżkami oleju słonecznikowego. Zmiksowaną borówkę dajemy do lodówki lub zamrażarki żeby stężała i stała się pianką :]
4/ Układamy miks z rukolą na talerzu, na nim talarki upieczonej kaczki, rozkrojoną na 4 części świeżą figę, na środek gałkownicą kładziemy piankę z borówki i limonki.
5/ Posypujemy orzechami, kolendrą, rozmarynem i polewamy lekko dobrej jakości olejem słonecznikowym. SMACZNEGO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz