sobota, 19 maja 2018

Galaretka śmietankowa z kafirem i trawą cytrynową

Kultowe galaretki drobiowe to klasyk kuchni polskiej, ale też prosta i łatwa przekąska. Wspomniane tymbaliki to wspaniała inspiracja do tworzenia własnych kompozycji galaretkowych cudów. 
Prostota przygotowania tej przekąski z pewnością zachęci Was do wypróbowania mojej inspiracji :].
Użyjemy do zagęszczenia agaru a smak zapewnią: suszone liście kafiru i świeża trawa cytrynowa. 
Ta galaretka pomiesza Wam kubki smakowe bo nie będziecie wiedzieć czy to słodkie czy też słone :] Zaczynajmy!

Czas przygotowania: 30 minut + czas na stężenie
Dla 1-2 osób

Składniki:
100 ml śmietanki kremówki
100 ml wody
3 liście suszonego kafiru
2 cm wnętrze łodygi trawy cytrynowej (ew. suszona) pokrojone drobno
szczypta curry 
odrobina cukru brzozowego lub zwykłego
sok z 1/4 cytryny
pół łyżeczki agaru
świeża skórka z cytryny
ozdobny liść: szczaw krwisty

Przygotowanie:
1/ Przygotuj foremkę najlepiej silikonową na galaretkę. 
2/ Do rondelka wlej śmietankę i wodę, zagotuj wraz z liśćmi kafiru i trawą cytrynową. Odstaw na 15-20 minut by przeszedł smak liści kafiru i trawy cytrynowej.
3/ Wyjmij liście, dodaj szczyptę curry, odrobinę cukru oraz sok z cytryny i wymieszaj wszystko dokładnie z agarem - ponownie zagotuj.
4/ Wlej do foremek i odstaw w chłodne miejsce. Wyjmij galaretki z foremek na talerz i zetrzyj skórkę z cytryny na górę oraz połóż szczaw krwisty. Smacznego!



1 komentarz: